Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Copiii învață cel mai bine prin joc. Asta cred că nu mai este o noutate pentru nimeni. Dacă extindem puțin conceptul, putem spune că ei învață prin experimentare, atunci când simt texturi diferite, când pot pune mâna, când au voie să se murdărească, chiar să „strice” lucruri, pentru a vedea cum funcționează.

De la această idee am pornit în urmă cu zece ani, când am susținut primul atelier de creație florală pentru copii. Nu știam atunci exact ce să fac, am mers mult pe intuiție, am văzut ce le place, cu ce rezonează, ce își doresc, ce îi face să se deschidă și să fie curioși.

Fiecare atelier de creație florală începe cu „ce sunt florile”

Aflu cu mare bucurie că cei mai mulți dintre copii știu din ce este formată o floare, de ce are nevoie o floare să crească și cum trebuie îngrijită atunci când o scoatem din pământ. Povestesc cu cei mici (și cu cei mai mari), într-un mod amuzant pentru ei, cum oferim florile, cum le combinăm astfel încât să obținem un efect cât mai frumos și, mai ales, de ce este bine să ne punem propria amprentă atunci când realizăm un aranjament floral.

Ador să le văd ochișorii mari și curioși atunci când le spun că nimic nu este greșit, că fiecare aranjament poartă în el amprenta și creativitatea celui care îl realizează și că farmecul este că la final obținem rezultate diferite, chiar dacă avem la dispoziție aceleași materiale.

Cea mai distractivă parte este cea în care pregătim baza pentru aranjament

Copiii adoră să mărunțească între degete bucățele de bureți uscați, pe care îi asemuiesc cu nisipul kinetic, cu plastelina și cu te miri ce alte materiale familiare lor. Se miră apoi când udă bureții de felul în care aceștia absorb progresiv apa și cum se îngreunează atunci când sunt udați complet.

Urmează partea de pregătire și tăiere a florilor, unde învățăm de ce este important să respectăm reguli, să lucrăm cu atenție în așa fel încât să nu ne rănim și să avem răbdare – un cuvânt tare greu pentru copii 🙂 – dacă ne dorim să avem un rezultat care să ne placă.

Ce câștigă copiii în urma unui atelier de creație florală

  • însușirea prin joc a unor noțiuni de bază despre flori – oferirea florilor, semnificația lor, cum avem grijă de flori
  • stimularea creativității – copii sunt încurajați să își exprime sentimentele despre flori, să propună modalități de aranjare, alăturare a culorilor și florilor, în funcție de tematica atelierului
  • stimularea talentelor prin joc – cei mici realizează singuri, sub îndrumarea mea, un aranjament pe care îl iau apoi acasă și îl dăruiesc unei persoane dragi sau se bucură chiar ei de el
  • învață să aibă răbdare și să respecte reguli – nimic nu se poate face fără reguli, iar la atelier copiii învață să le respecte, să își aștepte rândul și să aibă răbdare în fiecare etapă a procesului

La atelierele la care lucrează împreună cu părintele, copiii obțin timp de calitate cu părinții lor

Ei fac împreună o echipă și lucrează împreună, având apoi satisfacția unui rezultat frumos. Această opțiune o aplic mai mult atunci când este vorba de copii mici, care nu pot mânui singuri instrumentele de tăiere a florilor.

În cei zece ani de lucru cu copiii, eu am învățat să mă las condusă de nevoile lor, să fiu uimită de fiecare dată de creativitatea și curiozitatea lor, să îi las să experimenteze, să se exprime cât mai liber, dar respectând în același timp regulile de siguranță și indicațiile „tehnice”.

Cel mai important este că, la final, fiecare copil pleacă cu mai multă încredere în el, cu o convingere clară  că este creativ și că poate realiza cu mânuțele proprii ceva care aduce bucurie, atât lui cât și celor din jur.

Chiar înainte de începutul școlii, îi aștept pe copii la atelierul de creație florală „Flori pentru doamna”, unde vor realiza câte un aranjament, pe care îl vor oferi doamnei învățătoare sau educatoare în prima zi de școală.

Detalii despre atelier găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului

Înscrierile se fac doar pe bază de formular, aici.

Citește și

Trei beneficii majore ale lucrului cu florile

3 flori care ne ajută la eliberarea anxietății

5 flori de vară și proprietățile lor energetice

Leave a Comment: